Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 69,-
Veel keuze uit betaalmethodes
Gratis retourneren
Gratis klantenservice & chat
Zwepen zijn een handig hulpmiddel voor het versterken van je hulpen. Ze moeten altijd eerlijk en duidelijk worden ingezet. Daarbij is het gevoel de sleutel tot succes. Een zweep is niet bedoeld om een paard mee te slaan of pijn te doen, je kan je paard er mee bijtikken om het te activeren, attenderen, corrigeren en/ of te motiveren. Gebruik een zweep altijd met mate. Veelvuldig gebruik van en bijtikken met de zweep zal een paard doen afstompen waardoor het gewenste effect juist zal verminderen.
Een zweep is in principe een flexibele stok met een handvat. Ze variëren in lengte en dikte. Een standaard allround rijzweep gebruik je als hulpmiddel bij het rijden. Een rijzweep is ter ondersteuning van je kuithulpen. Rijzwepen kunnen handig zijn bij nog onervaren paarden welke soms nog moeten leren omgaan met beenhulpen, maar ze kunnen ook bij paarden worden gebruikt die al verder zijn in hun africhting of gewoon op buitenrit.
Springzwepen zijn korte, flexibele zwepen. Ze zijn meestal voorzien van een brede flap aan het uiteinde en uitgevoerd met een lusje voor om je pols. Ze worden meestal gebruikt op de schouder van het paard. Voor officiële wedstrijden is er een maximale lengte waar je springzweep aan moet voldoen. Controleer hiervoor dus altijd de regels.
Dressuurzwepen zijn lang, licht en flexibel. Je gebruikt ze meestal op de achterhand van je paard, maar kan ze natuurlijk ook achter je kuit gebruiken. Ook voor dressuurzwepen gelden regels voor het gebruik op wedstrijden. Ze mogen niet langer zijn dan 1.10m en zijn alleen toegstaan in de klasse B en L.
Voor het longeren gebruik je een longeerzweep. Ze zijn bedoeld als drijvende hulp om het paard voorwaarts te vragen. Een longeerzweep is meestal 1.80m lang en heeft een slag van 4-5 m zodat je je paard veilig en makkelijk kan bereiken.
Een menzweep gebruik je bij het mennen. Eén van de belangrijkste eigenschappen van een menzweep is de lengte. Je moet vanaf de bok met het uiteinde van de zweep bij de de flanken van je paard of pony kunnen komen, zonder dat je handen naar voren te hoeven steken. Ook het gewicht van een menzweep is belangrijk. Een lichtere zweep ligt beter in balans en is makelijker te gebruiken.
Horze heeft een ruime keuze aan zwepen voor het paardrijden, dressuurrijden, springen, mennen of longeren. Er zijn ook speciale modellen met telescopische functie of zwepen die in- en uitgeklapt kunnen worden zodat je zodat je ze makkelijk mee kan nemen. Handige en comfortabele eigenschappen als handvaten met gel, zwepen met leer overtrokken, lusjes zodat je ze niet verliest maken onze zwepen ideaal voor het paardrijden. Kies een zweep die bij jouw wensen en discipline past in ons ruime assortiment van onder andere HV Polo, Le Mieux of Imperial Riding.
Zwepen zijn een handig hulpmiddel voor het versterken van je hulpen. Ze moeten altijd eerlijk en duidelijk worden ingezet. Een zweep is niet bedoeld om een paard mee te slaan of pijn te doen, je kan je paard er mee bijtikken om het te activeren, attenderen, corrigeren en/ of te motiveren. Zwepen kunnen op verschillende delen van het paardenlichaam worden gebruikt zoals achter de kuit, op de achterhand of op de schouder. Er zijn verschillende soorten en maten zwepen voor verschillende disciplines en rijstijlen. Gebruik een zweep altijd met mate. Veelvuldig gebruik van en bijtikken met de zweep zal een paard doen afstompen waardoor het gewenste effect juist zal verminderen.
Welke lengte je zweep moet hebben is afhankelijk van de discipline waarvoor je hem wilt gebruiken. Voor de springsport worden over het algemeen kortere rijzwepen met een breed uiteinde gebruikt. Deze mogen voor springwedstrijden niet langer zijn dan 75 cm. Voor dressuur worden langere rijzwepen met een lengte van 110 tot 130 cm gebruikt, echter mogen ze voor dressuurwedstrijden niet langer zijn dan 1.10 m en is hij alleen toegestaan in de B en L. Controleer altijd de regels van de wedstrijd waaraan je deel wilt nemen of er een zweep is toegestaan in de klasse en discipline waarin je wilt starten en hoe lang deze mag zijn.