Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 79,-
Veel keuze uit betaalmethodes
Gratis klantenservice & chat
Winterdekens zijn eigenlijk gewoon gevoerde regendekens en worden ook wel outdoor dekens genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende modellen en diktes. Het is voor gezonde paarden en pony's enorm belangrijk het hele jaar door te kunnen genieten van voldoende frisse buitenlucht en weidegang. Paarden zijn er niet voor gemaakt om dag en nacht op stal te staan. Het is echter niet altijd makkelijk de juiste deken te kiezen. Weercondities kunnen snel veranderen in de winter en daarmee ook de behoeftes van jouw paard. Zo kan na een zeer koude nacht overdag het zonnetje doorbreken en voor comfortabele warmte zorgen. Of de temperatuur op stal is aangenaam terwijl het buiten op de paddock of in de weide guur en regenachtig is. Horze heeft daarom een groot assortiment winterdekens in zeer veel verschillende modellen en diktes. Met een vaste hals, een los halsstuk, halve hals (ook wel high neck genoemd) of een standaard model; wat je ook zoekt wij hebben de deken die aan jouw eisen voldoet. Daarnaast hebben we ook een ruime keuze onderdekens en liners zodat je snel en gemakkelijk de warmte van je paardendeken kan aanpassen. Zo voorkom je dat je paard te warm of juist te koud wordt.
Voor echt koude winterdagen zijn er dekens met een 300 grams voering of meer, voor de overgang van de herfst naar de winter of de winter naar het voorjaar hebben we regendekens of licht gevoerde outdoor dekens in ons assortiment. Onderdekens en liners variëren in diktes van 100 tot 550 gram. Daarnaast zijn er speciale dekens van Bucas welke zo zijn gemaakt dat ze geschikt zijn om bij een grote variatie van temperaturen te dragen. Ze zijn voorzien van en speciale stay-dry voering waardoor je je paard er ook bezweet van het rijden onder kan zetten.
Voorkom dat je paard te warm wordt en onder de winterdeken gaat zweten. Dit kan er juist voor zorgen dat je paard verkouden wordt. Wissel de deken of onderdeken zo nodig per dagdeel, of alleen bij de weidegang, om als het weer daar om vraagt. Vooral tijdens de wisseling van seizoenen kan dit nodig zijn. Het is belangrijk dat je paard zich ten alle tijde comfortabel voelt. Het kan verstandig zijn bij twijfel voor een iets lichtere voering te kiezen. Zo blijft bij schommelende temperaturen de beschermende laag aanwezig zonder kans op overtollige warmte.
Loopsplitten of schoudernaden zorgen voor een optimale bewegingsvrijheid. Horze heeft winterdekens met zeer veel verschillende voorsluitingen, kies het systeem wat het beste bij jouw paard past. Kruissingels voorkomen dat de deken gaat schuiven. Sommige winterdekens zijn voorzien van bilkoorden of een staartkoord. Stel deze bij gebruik altijd goed af, zodat ze je paard niet belemmeren. Winterdekens zijn uitgevoerd met een normaal formaat staartflap of een extra grote staartflap om inregenen en tocht zoveel mogelijk te voorkomen. Je kan kiezen uit verschillende materialen winterdekens, zo zijn er dekens met een 600 of 1200 denier buitenstof. Hoe hoger het aantal denier hoe sterker de deken. Daarnaast zijn er outdoor dekens met een buitenstof uit ballistic nylon, deze zijn ideaal voor paarden welke geregeld dekens slopen of graag samen veel spelen.
Shop een paardendeken van ons eigen Horze merk of kies voor een deken van de topmerken Bucas, Horseware, Kentucky, Back on Track, Eskadron en B Vertigo.
Met het gewicht van een paardendeken hebben we het er niet over hoe zwaar de totale deken weegt, maar het gewicht van de vulling waarmee de deken is gevoerd. Deze wordt aangegeven met hoeveel gram per vierkante meter.
Welk gewicht winterdeken voor jouw paard geschikt is ligt aan verschillende factoren. Hoe lang is de vacht van je paard, is je paard geschoren, is hij of zij gewend om buiten te lopen, hoeveel uur per dag loopt je paard buiten, heeft je paard de mogelijkheid te schuilen in de weide of paddock of staat je paard buiten vol in de wind, is je paard gevoelig voor kou, is je paard jong en gezond of al wat ouder en heeft het misschien iets minder weerstand enz..
Sommige paarden en pony's kunnen het hele jaar door prima zonder deken buiten lopen. Ze hebben een dikke vacht en zijn bestand tegen regen en kou. De meeste paarden hebben bij verschillende weersomstandigheden echter een deken nodig om ze te beschermen tegen regen, wind en kou.
Staat je paard de hele dag in een warme, tochtvrije binnen stal en laat je hem in het najaar en winter maar enkele uren per dag in de wei, dan kan de overgang van binnen naar buiten best groot zijn. Het kan nodig zijn een wat dikkere outdoor deken op te doen bij de weidegang dan dan de deken waarmee je paard op stal staat. Helemaal als je paard in de weide geen schuil mogelijkheden heeft en vol in de wind staat. In het najaar en bij zacht winterweer gebruik je vaak een winterdeken van 200 gram om je paard mee buiten te laten lopen. Bij kouder weer, zware regenval of veel wind kan een 300 grams deken een betere keuze zijn. Is je paard geschoren gebruik dan sowieso een deken met een halsdeel en eventueel een iets dikkere deken. Voor vrieskou kan je een extra laag onder je deken gebruiken in de vorm van een onderdeken of liner.
Staat je paard 's nachts in een buitenstal en loopt hij of zij de hele dag buiten met schuilmogelijkheden dan kan het zijn dat je paard met een wat dunnere deken ook voldoende warm blijft. Helemaal als de vacht niet super dun is en je paard niet is geschoren. Vaak is een 200 grams deken dan voldoende voor in de winter en gebruik je een 300 grams deken bij vorst.
Zieke paarden en oudere paarden met een slechtere weerstand of stijve spieren en gewrichten hebben sneller behoefte aan de bescherming van een winterdeken om ze soepel en fit te houden dan jonge, gezonde paarden.
Het is erg belangrijk dat een winterdeken altijd goed waterdicht en ademend is. Een lekkende outdoordeken wordt klam van binnen waardoor je paard juist verkouden en koud kan worden. Het regelmatig wassen van een winterdeken kan de waterdichte eigenschap aantasten waardoor de deken gaat lekken. Behandel je deken om hem weer waterdicht te maken of vervang hem in dit geval. Houd er daarnaast rekening mee dat de vulling van een winterdeken zijn isolerende steeds een beetje meer verliest iedere keer dat je hem wast.
Een paard mag nooit te warm worden onder een winterdeken en gaan zweten. Bij de overgang van de seizoenen kan dit ervoor zorgen dat je soms per dagdeel je deken moet wisselen voor een dikker of dunner exemplaar. Twijfel je over het gewicht van de deken die je op moet doen kies dan voor een iets lichtere deken.
Voor geschoren paarden heb je vaak dekens in verschillende diktes nodig om hem comfortabel warm te houden.
Hoeveel gram je precies nodig hebt hangt ook een beetje af of je paard schuil mogelijkheden heeft tijdens de weidegang of dat je paard vol in de regen en wind staat. Daarnaast heeft het ene paard het sneller koud dan de ander. Voor geschoren paarden is het wel aan te raden een deken met een vaste hals of los halsdeel te gebruiken tijdens de weidegang of als ze op de paddock staan.
Bij temperaturen onder de 10°C is het meestal raadzaam een 200 grams deken te gebruiken tijdens de weidegang. Regent het flink en staat je paard vol in de wind kan 250 gram een betere optie zijn. Bij temperaturen beneden de 5°C is het voor geschoren paarden vaak het beste om buiten een 300 grams deken te dragen. Bij strenge vorst kan je een onderdeken of liner onder je deken doen voor extra warmte.
Let er goed op dat je bij de wisselen van de seizoenen je deken wisselt voor een lichter exemplaar als het weer daarom vraagt. Een paard mag nooit te warm worden onder zijn winterdeken en gaan zweten.
Paarden en pony's met een dikke wintervacht welke gewend zijn aan kou en regen kunnen prima zonder winterdeken. Hun wintervacht beschermt hun tegen alle weersomstandigheden.
Heeft je paard een dunnere vacht omdat hij ook op stal staat, misschien sowieso weinig vacht aanmaakt of is je paard geschoren dan is het belangrijk hem in het najaar, de winter en het voorjaar te beschermen voor kou, wind en regen met een goede winterdeken. Ook zieke of oude paarden hebben een winterdeken nodig om ze warm en droog te houden. Helemaal oude paarden kunnen stram en stijf worden bij regenachtig en guur weer. Over het algemeen worden paarden sneller koud bij guur, regenachtig en nat weer dan bij droge kou.
Sommige mensen doen hun paarden in het najaar al op tijd een (licht gevoerde) regendeken of winterdeken op om te voorkomen dat ze een dikke vacht ontwikkelen. Op deze manier hoeven ze hun paard niet te scheren en blijft de vacht dun genoeg om ook in de winter zonder teveel ongemak van de vacht door te kunnen trainen. Dit is echter niet altijd effectief aangezien het aanmaken van de vacht ook afhankelijk is van de lengte van de dagen en dus van wanneer de zon opkomt en onder gaat.