Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 69,-
Veel keuze uit betaalmethodes
Gratis retourneren
Gratis klantenservice & chat
Horze heeft een groot assortiment sporen in zeer veel maten, lengtes, materialen en modellen. Tijdens het paardrijden communiceer je als ruiter met je paard door je teugels, je zit en je been. Een beginnende ruiter zal eerst vooral simpele overgangen en figuren rijden. Hoe verder je paard is afgericht en hoe meer verschillende oefeningen jullie rijden hoe meer verschillende hulpen je nodig hebt. In de springsport of eventing gaat het uiteindelijk ook om de perfecte lijn, het ideale tempo etc.. Sporen zijn een hulpmiddel om de ruiter zo verfijnd mogelijke hulpen te kunnen laten geven om zo precies en secuur mogelijk te kunnen communiceren met je paard. Sporen mogen nooit worden gebruikt om een paard iets af te dwingen maar moeten een "vriendelijke bemoediging" of "duidelijke uitleg" zijn voor je paard. Je snapt dat je hiervoor een goede stille beenligging moet hebben en een onafhankelijke zit. Draag dus alleen sporen als je ver genoeg gevorderd bent en in overleg met je instructeur.
Ieder paard is anders en heeft voorkeur voor bepaalde soorten sporen. Het ene paard zal beter reageren op het ene model spoor terwijl het andere paard zich prettiger laat rijden met een ander type spoor. Sporen zijn er voor dames, heren en kinderen en in verschillende lengtes. De lengte houdt in hoe lang het gedeelte van de spoor achter op de laars is. Daarnaast hebben we heel erg veel modellen sporen in ons assortiment. Het model houdt de vorm van het gedeelte achter de laars in en hoe het uiteinde van de spoor eruit ziet. Het meest gangbaar zijn knopsporen. Deze hebben een afgerond uiteinde en zijn erg zacht voor je paard. Een ander veel gebruikt model zijn stompe sporen, een stompe spoor is vlak aan het uiteinde. Voor ruiters met lange benen zijn zwanenhals sporen soms heel erg handig. Wielsporen hebben een glad of gekarteld wieltje. Dit ziet er misschien wat onvriendelijk uit, maar doordat het wieltje over de huid rolt en niet prikt zijn ze minder scherp dan je in eerste instantie zou denken. Wielsporen met een glad, rond bolletje zijn juist één van de zachtste sporen op de markt.
De meeste sporen zijn gemaakt uit roestvrijstaal. RVS is duurzaam, sterk, onderhoudsvriendelijk en gaat niet roesten. Heb je zilverkleurige gespen op je harnachement en stijgbeugels dan zijn sporen van rvs een goede keuze. Tegenwoordig zijn er ook goudkleurige sporen of modellen in roségold. In combinatie beugels en accenten op je harnachement in dezelfde kleur geven deze sporen een chique uitstraling.
Kies voor een simpel nylon sporenriempje voor je dagelijkse trainingen. Doordat hier geen gaatjes inzitten maar je het gespje door de stof heen prikt passen ze altijd en zitten ze nooit te los of te strak. Hierdoor blijven je sporen perfect zitten wat zorgt voor een goed comfort en een verfijnde inwerking. Voor de finishing touch of om te stralen in de wedstrijdring zijn er (kunst) leren sporenriempjes met chique details als glitters, croco print of met crystal steentjes. Sporenriempjes hebben veel te lijden als je ze veel draagt. Vervang ze daarom op tijd om te voorkomen dat ze kapot gaan tijdens het rijden.
Kies je favorietie sporen en sporenriempjes uit onze Horze collectie of kies een model van het topmerk Sprenger.
Sporen worden gebruikt om het paard zo verfijnd mogelijk hulpen te geven. Ze zijn effectiever en preciezer dan gewone kuit hulpen. Voor het gebruik van sporen moet je echter voldoende rijervaring hebben, anders kan je de sporen verkeerd gebruiken of in het ergste geval kan je paard verwondingen oplopen. Het eerste vereiste voor je gevorderd genoeg bent om sporen te kunnen gebruiken is dat je vertrouwd bent in het zadel en een stabiele, onafhankelijke zit met een stille beenligging hebt. Daarnaast moet je goed weten welke hulpen je waarvoor moet geven en voldoende ruitergevoel hebben. Dit is meestal niet het geval bij beginners, en daarom moeten beginners in principe altijd zonder sporen rijden. Een uitzondering hiervoor is wanneer de ruiter erg lang is in verhouding met het paard. In dat geval kunnen sporen nodig zijn om te voorkomen dat de kuit van de ruiter steeds omhoog moet worden getrokken om de hulp te kunnen geven. Kies in dit geval voor zwanenhals sporen. Ze danken hun naam aan hun model, welke lijkt op die van een zwanenhals; opwaarts gebogen. Dit maakt het voor iemand met lange benen mogelijk hulpen te geven aan een relatief klein paard zonder daarbij de hak op te hoeven trekken.
Sporen worden bevestigd aan de achterkant van de laarzen. In principe zijn er drie manieren om dit te doen. Door een sporenriempje door de lusjes van je sporen te halen kan je ze om je laars heen schuiven, het riempje onder je voet door doen en bovenop je voet vastmaken. Dit is vandaag de dag de meest gangbare manier. Daarnaast bestaan er "uiteindes" van sporen welke je aan de laars zelf bevestigd. Hiervoor heb je speciale laarzen nodig met een gat waarin je de spoor vast kan draaien, of sporen die permanent aan de laars zijn bevestigd. Sporen met sporenriempjes hebben het grote voordeel dat ze snel en gemakkelijk kunnen worden gebruikt met bijna elke laars of rijlaars. Zij worden alleen tijdens het rijden gedragen en onmiddellijk na het rijden weer uitgetrokken. Dit vermindert ook het risico op verwondingen voor paard en ruiter.
Het antwoord op deze vraag hangt af van het feit of je een dressuur-, spring-, western-, of vrijetijdsruiter bent. Voor recreatieve ruiters zijn alle soorten sporen eigenlijk overbodig. Western ruiters gebruiken over het algemeen wiel sporen. Deze hebben een draaiend wiel aan het uiteinde. Western sporen zijn vaak breed en voorzien van veel decoraties. Ook dressuurruiters in de hogere klassen gebruiken vaak wielsporen met een glad of gekarteld wieltje. Deze zijn echter eenvoudig uitgevoerd en anders dan western sporen. Andere veel gebruikte sporen in alle disciplines zijn knopsporen, stompe sporen, rechte sporen of hamer sporen. Een spoor met een rond draaiend bolletje is ook erg populair en een zeer zachte keuze. Het paard waarvoor je de sporen wilt gebruiken maakt echter ook uit welke sporen je moet kiezen. Zowel in opleidingsniveau, leeftijd, temperament maar ook de gevoeligheid van het paard speelt mee. Deze vraag is dus ook niet feitelijk te beantwoorden.
Als je voor het eerst met sporen gaat rijden, moet je kiezen voor de zachts mogelijke model. Dit zijn alle modellen waarvan de sporen een afgerond uiteinde hebben, hier valt ook het draaiende ronde bolletje onder.
Veel mensen denken dat je een paard sneller kunt laten lopen door sporen te gebruiken, of dat ze scherper aan het been worden van sporen. Dit is echter niet waar. Sporen moeten worden gebruikt voor gerichte, duidelijke en verfijnde hulpen. Dit is vooral nodig bij dressuur en western riding. Ook al het dit niet het oorspronkelijke doel van deze hulpmiddelen, de verschillende soorten sporen worden soms ingezet om paarden die niet erg bereid zijn om te lopen vooruit te drijven. Hier moet je echter oppassen, geef altijd een korte duidelijke hulp. Paarden die continu been krijgen zullen juist in het been kunnen gaan hangen of afstompen op de hulpen. Daarnaast mogen sporen sowieso nooit worden gebruikt om een paard iets af te dwingen.
Het gebruik van sporen mag in geen geval ontaarden in het constant tikken en prikken tegen de buik van het paard. Naast dat de meeste paarden hier juist door "afstompen" kan het ook de gevoelige huid van de buik verwonden. Gebruik je sporen altijd professioneel, voorzichtig en paardvriendelijk. Goed getrainde dressuurpaarden kunnen met het juiste gebruik van sporen tot een grotere verzameling worden gebracht. Je kan gerichter hulpen geven en een "stiller beeld" creeën door het gebruik van sporen. Bij kleine paarden in combinatie met ruiters met lange benen is het raadzaam zwanenhals sporen te gebruiken om te voorkomen dat voor iedere hulp de hak moet worden opgetrokken.