Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 79,-
Veel keuze uit betaalmethodes
Gratis klantenservice & chat
Hoe leuk paardrijden ook is, paarden zijn en blijven vluchtdieren. Ze kunnen opeens schrikken en omdraaien van de meest onverwachte dingen, bokken, steigeren en/ of weg vluchten. Valpartijen horen daarom bij de paardensport. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei manieren de risico's van een val zo klein mogelijk te maken. Naast een paardrijcap behoort een bodyprotector of een rugbeschermer steeds vaker tot de standaard uitrusting van veel ruiters. Vooral bij het springen, crossen, buitenrijden met onervaren, onzekere of hete paarden of het inrijden van jonge paarden is het aan te raden naast je rijhelm ook een bodyprotector of een rugbeschermer te dragen. Een bodyprotector is een veiligheidsvest en beschermt je wervelkolom, ribben en de organen welke in je rompgebied liggen. Met een rugbeschermer (ook wel backprotector genoemd) bescherm je alleen je wervelkolom en je rug tegen ernstigere verwondingen. Uiteraard kan geen enkel veiligheidsartikel alle verwondingen voorkomen, maar je bent in elk geval een stuk beter beschermd dan wanneer je zonder rugbeschermer in het zadel stapt. Horze heeft rugbeschermers in verschillende materialen en modellen. Je kan kiezen voor een rugbeschermer welke eruit ziet als een bodywarmer of vest met op de rug een paneel van schokabsorberend schuimstof, maar er zijn ook modellen welke je als een soort "rugzak" op je rug draagt en vast zet met banden en stevige sluitingen. Ze zijn gemaakt uit goed ademend materiaal zodat overtollige warmte zo optimaal mogelijk wordt afgevoerd. Zorg er altijd voor dat je rugbeschermer goed past, een slecht passend model zal minder bescherming geven. Je rugbeschermer mag daarom niet op de lepel van je zadel rusten. De meeste rugbeschermers zijn super licht en heel erg dun: je kan ze daarom perfect onder een strak (wedstrijd)jas dragen zonder dat het opvalt!
De rugbeschermer komt eigenlijk uit de motorsport. Net als bij bodyprotectors voor paardrijden moeten ook voor rugbeschermers aan een veiligheidsnorm EN1621-2:2014. Aangezien er voor rugbeschermers voor het paardrijden geen aparte testnorm bestaat betreft dit de norm voor ruggengraat bescherming voor motorrijders. Daarnaast zijn er verschillende aanvullende normen welke de graad van bescherming aangeven. Uit onderzoek is gebleken dat niveau 2 (EN1621-2) het best mogelijke comfort biedt.
Komperdell is een merk dat ook actief is in de motorsector. Ze hebben een ruime keuze innovatieve, lichte en hoogwaardige rugbeschermers die niet alleen indruk maken met hun uitmuntende veiligheidskenmerken, maar ook met de geweldig designs en felle kleuren. Zo stap je niet alleen veilig maar ook stijlvol in het zadel.
Kies je favoriete model rugbeschermers uit onze Horze collectie of ga voor eentje van de topmerken Komperdell of Zandona.
Een rugbeschermer beidt bescherming aan, zoals de naam al aangeeft, alleen de rug en wervelkolom van de ruiter. Een bodyprotector daarentegen biedt daarnaast ook bescherming aan je ribben en de organen in je rompgebied. Een rugbeschermer beschermt ook tegen scherpe voorwerpen of de hoeven van je paard na een val, maar dan uiteraard alleen aan de achterkant waar de beschermer zit.
De bodyprotector biedt bescherming rondom je romp, aangezien deze ook aan de zijkant en op je borst is voorzien van schuimrubber. Hij biedt dus meer bescherming dan een rugbeschermer, ongeacht hoe je valt. Of je voor een rugbeschermer of een bodyprotector kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur en waar je de beschermer voor wilt gebruiken. Als je liever geen bodyprotector draagt, maar jezelf wel extra wilt beschermen in het zadel kan een rugbeschermer een goede oplossing zijn. Een rugbeschermer biedt voor eventing onvoldoende bescherming, maar kan voor bijvoorbeeld het buitenrijden, het rijden van jonge paarden of dressuur rijden een goede keuze zijn.
De rugbeschermer beschermt je rug en wervelkolom bij een val. Hij mag je bewegingen echter niet beperken of belemmeren, het is dus belangrijk dat je de juiste maat kiest. Een rugbeschermer mag niet te lang zijn, anders schuurt hij tegen de achterkant van je zadel en stoort hij je in je bewegingen in plaats van je te ondersteunen. Natuurlijk moet hij ook niet te kort zijn, een rugbeschermer moet bij een val immers je hele rug beschermen.
De beste manier om de juiste maat rugbeschermer te kiezen is gebruik te maken van de maattabellen. Meet jezelf op en noteer de exacte maten. Kijk in de maattabel welke maat je moet bestellen en pas de rugbeschermer nogmaals goed als je hem binnen krijgt. Alleen een goed passende en goed gedragen rugbeschermer kan je optimale bescherming bieden.