Op horze.be kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 79,-
Veel keuze uit betaalmethodes
Gratis klantenservice & chat
Het echte dekenseizoen begint in de herfst, wanneer de temperaturen dalen en het weer omslaat. Paarden met een dunne vacht of geschoren paarden moeten in zo'n geval worden beschermd tegen de regen, wind en kou. Het regent echter het hele jaar door en gevoelige paarden kunnen het zelfs in de zomer bij nat weer koud krijgen. Anderen willen hun paard graag droog houden als ze de hele dag in de regen staan. Dit is helemaal aan te raden als je paard op een regenachtige dag in de zomer lekker op de weide loopt, maar je wilt nog wel kunnen rijden, naar les of je hebt nog een wedstrijd. Een nat en zanderig paard is dan lastig schoon te krijgen wat onder andere kan zorgen voor vervelende schuurplekken. Een regendeken voor je paard is een investering waar je het hele jaar door plezier van hebt. Een overgangsdeken is ideaal om je paard te beschermen tegen grote, onaangename temperatuurschommelingen en een enkele regenbui. Kies op regenachtige zomerdagen voor een ongevoerde regendeken. Een binnenstof van fleece geeft extra warmte bij regenachtig en fris weer. In de herfst en winter kan je gebruik maken van een onderdeken, liner of lichte staldeken onder je regendeken om zo een isolerende laag toe te voegen. Zo blijft je paard niet alleen droog, maar ook lekker warm. Een ongevoerde regendeken is minder geschikt om bij koud weer over een dikke wintervacht te leggen om zo je paard alleen droog te houden. Door de deken zullen de haren plat gaan liggen waardoor de isolerende functie van de vacht verloren gaat en je paard het juist koud kan krijgen. Regendekens zijn enorm veelzijdig. Tegenwoordig is het aanbod zo groot dat je gemakkelijk een regendeken vindt voor ieder seizoen.
Horze heeft een enorm assortiment regendekens in alle kleuren en maten. Van regendekens in shetland maat en pony maten tot extra grote regendekens voor grote paarden. Naast verschillende ruglengtes en onderlengtes hebben we ook regendekens welke speciaal zijn ontworpen voor brede paarden zoals Tinkers en Friezen, meestal "big neck" dekens genoemd. Je kan kiezen voor dekens met verschillende voorsluitingen zoals een speciale disc sluiting of een deken met gespen en snelsluitingen, zo vindt je altijd het model welke het beste bij jouw paard past. Kruissingels zorgen ervoor dat je regendeken niet gaat schuiven. Een staartflap voorkomt inregenen, sommige regendekens hebben een extra grote staartflap om je paard zo behaaglijk mogelijk warm en droog te houden. De meeste dekens zijn voorzien van loopsplitten of schouderplooien voor een optimale bewegingsvrijheid. Sommige regendekens worden geleverd met bilkoorden. Stel ze goed af om te voorkomen dat ze je paard hinderen. Als je er eentje vast hebt gemaakt, haal je de tweede hier doorheen voor je hem vast maakt, zodat ze in elkaar zijn vastgehaakt.
Frisse lucht, beweging en weidegang zijn erg belangrijk om je paard gelukkig en gezond te houden. Horze heeft een groot assortiment regendekens op voorraad zodat je paard, wat het weer ook is, toch altijd droog en comfortabel kan genieten van weidegang. Net als bij mensen zijn er paarden welke het snel koud hebben terwijl andere paarden minder gevoelig zijn voor kou. Dit speelt, naast de buitentemperatuur, een grote rol bij de keuze van de juiste regendeken voor je paard. Bovendien heeft een geschoren paard een dikkere deken nodig dan een paard met een wintervacht. Het is ook belangrijk rekening te houden met het feit of je paard alleen buiten staat met de regendeken of deze ook over houdt op stal, waar het veel warmer is. Het beste is om je paard regelmatig te controleren of het niet zweet of overdreven warm voelt onder de deken. Er zijn ook sensoren die de temperatuur onder de deken kunnen meten. Onze regendekens zijn volledig waterdicht en hebben een binnenstof van katoen, fleece, nylon of een speciale stay dry voering. Ongevoerde regendekens worden aangeduid met 0g = 0 gram dus niet gevoerd. Sommige regendekens hebben een lichte voering van bijvoorbeeld 50 gram, 100 of 150 gram, dit zijn de zogenaamde "Lite" modellen. Dikker gevoerde regendekens hebben dezelfde eigenschappen, maar worden verkocht als winterdekens. Deze hebben een dikke voering en zijn ongeschikt voor het voorjaar en de zomer. Populaire modellen regendekens zijn de Horseware Mio regendekens, Kentucky Horsewear All Weather of All Weather Hurricane.
Regendekens zijn er in verschillende modellen. Een regendeken met halve hals, ook wel high neck genoemd, is hoog opgesneden. Een high neck regendeken kan voor sommige paarden de perfecte oplossing zijn als een standaard model te krap zit over de schoft. Een regendeken met halve hals kan drukpunten en schuurplekken op de schoft voorkomen. Daarnaast voorkomt de hoog opgesneden hals dat de deken inregent en er dus regenwater in de hals van de deken loopt. Vooral voor outdoor dekens is een halve hals heel erg praktisch en het overwegen waard. Populaire high neck regendekens zijn de Horseware Rhino Wug of de Bucas Power Turnout Highneck regendeken.
Regendekens met hals zijn ideaal voor paarden welke worden geschoren of het erg snel koud hebben. Ze zijn verkrijgbaar met een vast halsdeel of een afneembaar halsstuk. Bij een regendeken met een vaste hals bestaat de hele deken uit één stuk en loopt van achter de oren, over de hals en het lijf van je paard. Een regendeken met afneembare hals is een standaard model deken waar je een los halsstuk aan kan bevestigen. Je kan in dit geval dus per dag kijken of het weer het toelaat je paard zonder halsstuk aan de deken buiten te zetten of dat een halsstuk wel nodig is. Populaire dekens met hals zijn de Horseware Amigo Bravo, Horseware Amigo Hero of de Bucas Smartex Rain.
Liners voor regendekens
Sommige fabrikanten zoals Horseware en Bucas hebben een zogenaamd liner systeem voor hun regendekens en winterdekens ontwikkeld. Een liner is een onderdeken welke zo is gemaakt dat deze precies in de regendeken past. Met de speciale bevestigingspunten zet je de liner gemakkelijk vast in de regendeken zodat het één deken wordt. Zo voeg je super makkelijk een extra isolerende laag toe aan je regendeken waardoor hij ook geschikt is bij extreme kou in de winter. Liners zijn niet waterdicht en alleen te gebruiken in combinatie met een deken er overheen. Ze zijn vaak uitgevoerd met ademende en vochtafvoerende eigenschappen voor een hoog draagcomfort. De liners zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende diktes, variërend van 100 t/m 400 gram. Zo kan je de dikte van je deken gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur en hebt je verder alleen een regendeken nodig.
Vooral in de zomer heb je bij hoge temperaturen geen regendeken nodig. Om je paard te beschermen tegen vliegen en stekende insecten kan je een vliegendeken gebruiken. Toch kunnen er ook in de zomer buien of stortbuien voorkomen. Je paard staat dan vervolgens in de wei met een natte vliegendeken over. Voor dergelijke gevallen zijn er speciale vliegendekens met een waterdichte rug, zoals de Bucas Buzz Off Rain of de Horseware Rambo Summer Series.
Regendekens zijn verkrijgbaar van verschillende materialen. Zo zijn er dekens van polyester, ballistic nylon of bijvoorbeeld polypropyleen. De stof wordt vaak aangegeven met een aantal denier wat de vezeldichtheid van de stof aangeeft; hoe hoger het aantal denier hoe dichter de stof. Een deken van 600 D is dus sterker dan een deken van 1200 D van hetzelfde materiaal. Het kan echter wel zo zijn dat een deken van 1000D ballistic nylon sterker is dan een deken van 1200 D polyester omdat het materiaal van zichzelf al sterker is. Heb je een paard welke graag dekens sloopt dan is een buitenstof van ballistic nylon vaak een goede keuze.
Naast onze eigen Horze regendekens vind je in de deken collectie van Horze de allerbeste merken zoals Bucas, Horseware, Back on Track, Kentucky en Eskadron.
Dit ligt aan verschillende factoren. Hoe lang is de vacht van je paard, is hij of zij gewend om buiten te lopen, hoeveel uur per dag loopt je paard buiten, heeft je paard de mogelijkheid te schuilen in de weide of paddock of staat je paard buiten vol in de wind, heeft je paard in de winter een winterdeken op gehad en buiten gelopen, is je paard gevoelig voor kou, is je paard jong en gezond of al wat ouder en misschien iets minder weerstand enz..
Sommige paarden en pony’s kunnen het hele jaar door prima zonder deken buiten lopen. Ze hebben een dikke vacht en zijn bestand tegen regen en kou. De meeste paarden hebben echter bij verschillende weersomstandigheden een deken nodig om ze te beschermen tegen regen, wind en kou.
Staat je paard de hele dag in een warme binnen stal en laat je hem maar enkele uren in de wei, dan kan de overgang van binnen naar buiten best groot zijn. Een ongevoerde regendeken kan er dan bij regenachtig weer in het voorjaar en de zomer voor zorgen dat je paard toch droog blijft en niet teveel afkoelt. Helemaal als je paard in de weide geen schuil mogelijkheden heeft en vol in de wind staat. In het prille voorjaar en najaar is het voor zulke paarden prettig een licht gevoerde regendeken te dragen.
Staat je paard ‘s nachts in een buitenstal en loopt hij of zij de hele dag buiten met schuilmogelijkheden dan kan het zijn dat je paard in het voorjaar en de zomer prima zonder regendeken kan genieten van de weidegang. Voor zulke paarden kan het in het prille voorjaar en najaar wel prettig zijn een ongevoerde regendeken te dragen.
Zieke paarden en oudere paarden met een slechtere weerstand of stijve spieren en gewrichten kunnen eerder behoefte hebben aan de bescherming van een (eventueel licht gevoerde) regendeken om ze droog en daarmee soepel en fit te houden dan jonge, gezonde paarden.
Een ongevoerde regendeken is niet geschikt voor paarden met een dikke vacht bij strenge kou alleen droog te willen houden. Door de deken gaan de haren plat liggen waardoor de vacht zijn isolerende eigenschappen verliest en je paard het juist koud kan krijgen.
Het is erg belangrijk dat een regendeken altijd goed waterdicht en ademend is. Een lekkende regendeken wordt klam van binnen waardoor je paard juist verkouden en koud kan worden. Het regelmatig wassen van een regendeken kan de waterdichte eigenschap aantasten waardoor de deken gaat lekken. Behandel je deken om hem weer waterdicht te maken of vervang hem in dit geval
Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere hoe je paard wordt gehouden en hoe dik de vacht van je paard is. Zie ook "wanneer moet ik een regendeken gebruiken" voor meer duidelijkheid over deze vraag.
Regendekens zijn er in veel verschillende modellen; in een standaard model, met een halve hals (ook wel high neck genoemd) of met een vast of afneembaar halsdeel. Daarnaast zijn er modellen speciaal ontworpen voor bredere paarden zoals bijvoorbeeld quarter horses, fjorden, Friezen en tinkers. Speciale loopsplitten of borstsluitingen zorgen ervoor dat je bij ons altijd het juiste model regendeken kan vinden voor je paard.
Paarden met een hele dunne vacht, gevoelige paarden of paarden met gezondheidsproblemen kunnen baat hebben bij dekens met een halsdeel. Daarnaast is het belangrijk dat de regendeken een goed ademend vermogen heeft. Veel paarden die maar een paar uur per dag buiten komen gaan rennen en ravotten in de weide of paddock waardoor ze kunnen gaan zweten. Het is dus belangrijk dat de deken overtollige warmte en zweet voldoende afvoert.
Of je paard de mogelijkheid heeft tot schuilen in de weide of paddock is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste regendeken voor je paard.
Paarden die de beschikking hebben over een inloopstal zijn veel in contact met andere paarden. Dit leidt snel tot spelende paarden of schermutselingen onderling. Hierdoor kan een regendeken snel slijten. Het is dus belangrijk dat de deken in dit geval extra stevig en robuust is. De dichtheid en sterkte van de buitenstof wordt aangeduid in het aantal denier. Een deken van 600D is voor spelende paarde gemakkelijk kapot te maken, 1200D is alweer sterker. Wil je een echt stevige deken kijk dan naar een buitenstof van 1680D of ballistic nylon. Het is belangrijk dat de deken goed past en goed vast zit om schuiven en glijden zoveel mogelijk te voorkomen. Stel de kruissingels, bilriemen en het staartkoord dus goed af.
Paarden met een inloopstal spenderen over het algemeen veel tijd buiten. Het is daarom erg belangrijk dat de regendeken een hoge waterdichtheid heeft. Hoe hoger de waterdichtheid hoe beter je paard is beschermd tegen regen en sneeuw. Ook is het ademend vermogen erg belangrijk. Aangezien je paard veel in beweging zal zijn moet overtollige warmte en zweet voldoende worden afgevoerd. Paarden met een inloopstal kunnen in het voorjaar en zomer vaak goed zonder deken lopen en hebben meestal voldoende aan een licht gevoerde regendeken in de herfst en zachte winter. Bij strenge kou en sneeuw is een dikker gevoerde winterdeken aan te raden. Als je paard een inloopstal heeft maar toch wordt geschoren is een dikkere deken en een halsdeel aan je deken aan te raden.